Peugeot 207 club
Strona Główna  Portal   Album  Album   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  ARCHIWUM  Archiwum
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Pojemność zbiornika paliwa
Pojemność zbiornika paliwa
Autor Wiadomość
marcinrm87 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2
Skąd: Dębowiec
  Wysłany: 2013-09-15, 13:55   Pojemność zbiornika paliwa

Witam.
Jestem tu nowy więc mam nadzieję że piszę w dobrym miejscu.

Mam 207; 1,6 HDI 110KM
Wszędzie gdzie czytam napisane jest że zbiornik paliwa ma 50l.
Ostatnio byłem na stacji wlałem do pełna i weszło 47l a wskazówka nie była jeszcze na czerwonym polu, komputer pokazywał jeszcze około 130km do końca.
Z czego to wynika? Jaka jest faktyczna pojemność zbiornika paliwa??
Przecież to niemożliwe żeby w zbiorniku były tylko 3l a rezerwa się jeszcze nie świeciła.

Dodam że wg. komputera średnie spalanie było 5,2l/100km.

Proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
MRM
 
 
Caastiv 
Single Player



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2006
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 733
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-09-15, 15:59   

zbiornik ma 55l z tego co pamiętam w każdym peugeocie 207.

swoją droga wydaje mi się, że był podobny temat, ale nie mogę znaleźć.
_________________
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Moje autko
Ostatnio zmieniony przez Caastiv 2013-09-15, 16:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wiehol 
angler


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2009
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Kwi 2011
Posty: 212
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2013-09-15, 16:01   

Nie wiem dlaczego tak jest u Ciebie, może zatankowałeś pod tzw. korek, czego wg. producenta nie powinno się robić. U mnie ostatnio jak zapaliła się kontrolka, a wskazówka była na czerwonym polu (komp. pokazywał 85 km. do przejechania), to tankując do drugiego odbicia weszło 45,5 litra.
_________________
207 SW - PREMIUM 1.6 HDI 90KM - ZIMNE PIWO TO JEST TO !!!!!
 
 
pawelt 
inzynier


Kolor: SZARY MANITOBA
Rocznik: 2010
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 491
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-15, 16:49   

Jak już zapali się rezerwa to u mnie zwykle wchodzi 42-43 litry i pistolet odbija po raz pierwszy. Nie wiem na jakiej zasadzie działa ten pistolet ale więcej nie leję.

;)
 
 
 
konjoch 
drajwer



Kolor: SZARY THORIUM
Rocznik: 2010
Pomógł: 25 razy
Dołączył: 18 Kwi 2012
Posty: 1303
Skąd: Mińsk Maz.
Wysłany: 2013-09-15, 17:56   

A może tankowałeś z "magicznego" dystrybutora? :hyhy:
_________________
"Jeżeli wydaje ci się, że wszystko jest w porządku – na pewno coś przeoczyłeś."
A. Murphy
 
 
marcinrm87 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2
Skąd: Dębowiec
Wysłany: 2013-09-15, 18:29   

Właśnie to już nie pierwszy raz się zdarzyło i na nie pierwszej stacji ;)
Zobaczymy jak będzie następnym razem.
 
 
KoKoS 



Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 489
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2013-09-15, 19:15   

mi sie wydaje ze benzyna ma mniej o te 5l ? tak sam0 u mnie przy 42l/43l jak zapali się rezerwa odbija pistolet ewentualnie drugi raz odbija, u mamy w dizlu jak się zapali rezerwa wchodzi właśnie ok 47l/48l.
 
 
 
pepus93 
be happy!



Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2343
Skąd: Żory/Gliwice
Wysłany: 2013-09-15, 19:21   

Caastiv, zbiorniki u nas mają 50 litrów ;)

marcinrm87, możliwe jest, że ostatnie kilometry do stacji jechałeś na tyle ekonomicznie, że komputer wyliczył średnie spalanie na poziomie 3 litrów, co jest możliwe jeśli np jechałeś sobie 60km/h na 4 biegu :p

mi raz zdarzyło się zatankować równe 50 litrów, ale wtedy to już była tak głęboka rezerwa, że po przekręceniu kluczyka wskazówka ani drgnęła :D

dodam jeszcze, że nie zaleca się tankować więcej niż do drugiego wybicie :)
spróbuj tak zatankować dwa razy i zobacz potem jak będzie.
_________________
 
 
 
axe 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 208
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2014-01-26, 00:28   

pepus93 napisał/a:
Caastiv, zbiorniki u nas mają 50 litrów ;)

marcinrm87, możliwe jest, że ostatnie kilometry do stacji jechałeś na tyle ekonomicznie, że komputer wyliczył średnie spalanie na poziomie 3 litrów, co jest możliwe jeśli np jechałeś sobie 60km/h na 4 biegu :p

mi raz zdarzyło się zatankować równe 50 litrów, ale wtedy to już była tak głęboka rezerwa, że po przekręceniu kluczyka wskazówka ani drgnęła :D

dodam jeszcze, że nie zaleca się tankować więcej niż do drugiego wybicie :)
spróbuj tak zatankować dwa razy i zobacz potem jak będzie.

O co chodzi z tym tankowaniem nieraz tak tankowałem i nic. Pewnie chodzi o odpowietrzenie ale auto chodzi...
 
 
pepus93 
be happy!



Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2343
Skąd: Żory/Gliwice
Wysłany: 2014-01-26, 02:22   

axe, ale o co dokładnie pytasz? :p
Sprecyzuj swoje pytanie prosze :)

-jkbc to bak jest skonstruowany tak, zeby pomieścić nie mniej niż 50l lejąc pod korek oczywiście nalejesz więcej to samo się tyczy sytuacji gdy w przewodach paliwowych już wysychało ;)
_________________
 
 
 
NyceQ 
Amator z Poznania



Kolor: BIAłY BANQUISE
Rocznik: 2011
Dołączył: 11 Lip 2013
Posty: 61
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-26, 10:30   

zbiornik ma 50 litrów, we wszystkich 207-kach nie zależnie od silnika i roku produkcji.
ok 3 litrów mieści się w "przełyku" od wlewu do baku.
Stad niejasności. Rezerwa zapala się fizycznie, a nie komputerowo Panie pepus93, czyli kiedy czujnik ilości paliwa stwierdzi jakiś tam poziom X, a nie komputer coś policzy... bo gdyby komputer liczył, to za każdym razem rezerwa by się zapalała przy innym stanie faktycznym. Na trasie miałyś w zbiorniku 2,5 litra. a w mieście np. 4... a komputer i tak "wyliczałby" że masz na 80 km paliwa..
_________________
Oprawa Imprez Muzycznych - Poznań i okolice - Patryk Nyckowski - tel. 607738886 - własne nagłośnienie i efekty - najtańszy w Polsce
 
 
pepus93 
be happy!



Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2343
Skąd: Żory/Gliwice
Wysłany: 2014-01-26, 11:41   

Tak. Zapala się gduy w baku pozostaje kilka litrów (4-7 nie pamietam). Ale przebieg do końca baku jest wyliczany i jeśli spada poniżej 100km to przy ponownym odpaleniu bedzie znaczek "---"


Gdzie wspomnialem o tym, ze poziom paliwa jest u nas wyliczany wirtualnie?
_________________
 
 
 
NyceQ 
Amator z Poznania



Kolor: BIAłY BANQUISE
Rocznik: 2011
Dołączył: 11 Lip 2013
Posty: 61
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-26, 13:50   

możliwe jest, że ostatnie kilometry do stacji jechałeś na tyle ekonomicznie, że komputer wyliczył średnie spalanie na poziomie 3 litrów, co jest możliwe jeśli np jechałeś sobie 60km/h na 4 biegu :p
_________________
Oprawa Imprez Muzycznych - Poznań i okolice - Patryk Nyckowski - tel. 607738886 - własne nagłośnienie i efekty - najtańszy w Polsce
 
 
pepus93 
be happy!



Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2343
Skąd: Żory/Gliwice
Wysłany: 2014-01-26, 16:27   

No i wtedy pokazywał te 130km do końca baku :p
Nie pomyślałem o kontrolce rezerwy ;/
_________________
 
 
 
NyceQ 
Amator z Poznania



Kolor: BIAłY BANQUISE
Rocznik: 2011
Dołączył: 11 Lip 2013
Posty: 61
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-26, 22:25   

:)
_________________
Oprawa Imprez Muzycznych - Poznań i okolice - Patryk Nyckowski - tel. 607738886 - własne nagłośnienie i efekty - najtańszy w Polsce
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Pojemność zbiornika paliwa

 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
Hosting and Support: 206club.net