Wysłany: 2010-07-30, 13:18 Porządek w dziale 'Hi-tech'
W związku z tym że praktycznie jestem tu nowy to tak nie chcę sie wymadrzać ale w dziale Hi-tech niestety widzę że jest miszmaż jak cholera.
Proponuje zrobic podtematy typu :
Problemy z elektryką - ELEKTRYKA
Problemy mechaniczne typu zawieszenie - MECHANIKA
Ewentualnie problemy z silnikiem - SILNIK I OKOLICE
Pewnie użytkowników będzie przybywać a nasze auta niestety ale staja sie coraz starsze i problemów także bedzie narastać - trzeba by było moim zdaniem troszeczke to poukładać ażeby tematy sie nie dublowały i ewentualnie łatwo by można było je namierzyć.
Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2008 Pomógł: 15 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 273 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-07-30, 13:41
No, a najlepiej niech każdy zacznie porządek od siebie samego, bo na przykład taki user john90 zakłada temat "Osłony silnika" i dubluje wątki, bo gdyby wpisał w wyszukiwarce "osłona" to by znalazł dwa podobne tematy "Osłona silnika od spodu" oraz "Wygłuszanie silnika (maski i komory)".
Co nie znaczy że podział zaproponowany przez kolegę się nie pojawi, gdyż sprawa była już swego czasu dyskutowana na szczeblu centralnym.
Rocznik: 2006 Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Lut 2008 Posty: 670 Skąd: GA
Wysłany: 2010-07-30, 19:17
Fakt, dyskutowaliśmy o takich podziałach w gronie moderatorskim. Jakiś czas temu nie widzieliśmy takiej potrzeby w związku z małą ilością udzielających się osób na forum. Od tamtej pory sytuacja niewiele się zmieniła, ale pomyślimy.
Kolor: POMARANCZOWY SALMANQUE
Rocznik: 2007 Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 229 Skąd: Gostyń Wlkp.
Wysłany: 2010-07-31, 02:02
Co nie znaczy, że wprowadzenie takiego porządku jest złe, na pewno poprawiło by to w pewien sposób czytelność, ale wiązałoby się niestety z ręcznym przypisywaniem obecnych tematów do danych działów, a to jednak jest dość żmudne, chociaż moim zdaniem lepiej zrobić to teraz, niż za 2-3 lata kiedy liczba użytkowników i tematów może się kilkukrotnie zwiększyć i bałagan stanie się nie do ogarnięcia
A pojęcie "szczebel centralny' kojaży mi sie jednoznacznie z władzami sprzed kilkunastu lat
Uważasz, że tak wiele się przez te kilkanaście lat zmieniło...?
Faktem jest, że tematy się czasem dublują, podobnie jak to, że mozna by tego uniknąc gdyby ludziom CHCIAŁO SIĘ szukać..Ale myslę, że warto wrócić do tematu takiego czy innego podziału, już jakiś czas temu doszliśmy do wniosku, że tematów jest sporo. I wciaz przybywa...
@Ivn - ja nie mam pojęcia jak to można poprzekładać i poukładać -ale zgadzam sie z Toba że im wcześniej to chyba mniej pracy później będzie .
Tomek napisał/a:
Uważasz, że tak wiele się przez te kilkanaście lat zmieniło...?
Hmm.. właśnie tak uważam - a już na pewno nazewnictwo.
Ale ... to każdego indywidualna sprawa - mnie tamte czasy nie za bardzo pozytywnie utkwiły w pamięci.
Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007 Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Sie 2008 Posty: 263 Skąd: Łódż
Wysłany: 2010-07-31, 19:14
Fakt.Wpisuję wygłuszenie silnika,to mi wyskakuje kilkadziesiąt stron z czego trzy dotyczą właśnie tego tematu.Bzdura,jak tu można coś znaleźć na tym forum! Trzeba przeczytać połowę postów całego forum,żeby coś znaleźć na ten temat! Tak jest przy wyszukiwaniu wszystkiego.Nie wyskakują posty dotyczące tego tematy,tylko wszystkie ,które maja w nazwie akurat tego o czym piszę, wygłuszanie,albo silnik.Bzdura!Poprawa by się przydała.Pozdro dla adminów.
Wysłany: 2010-07-31, 20:45
Uwielbiam takie dramatyczne posty...
Nie oszukujmy się, na żadnym forum nie jest tak, że wpisując dane słowo do wyszukiwarki otrzymacie streszczenie na ten temat. Jeśli komuś nie chce się szukać to nie znajdzie.
Przebywam także na forum swojego drugiego auta i tam jest właśnie fajnie wszystko poukładane - a wpisując konkretne słowa w wyszukiwarkę naprawdę znajduje tematy które człowieka interesują i nie pisze tego złośliwie do Adminów - ale skoro można sobie życie ułatwić to dlaczego nie - takie odbijanie piłeczki że trzeba szukać .
Michał 207 ma racje z tym wyskakiwaniem dużej ilości stron, z postami nie dotyczącymi wpisanego i szukanego wyrażenia.
Wysłany: 2010-07-31, 23:08
Eee tam od razu odbijanie piłeczki, nie mam w tym żadnego celu. Każdy ma swoją opinię i po części rację. Ciesz się że frycu (Pierwszy Sekretarz) jest na urlopie, bo już dawno zamknąłby ten temat. (żart)
Dość poważanie się nad tym zastanawiamy jakiś czas temu, co do dokładnego podziału to myślałem osobiście nawet nad bardziej ambitnym, jednak zawsze z jak coś wiąże się z kupą ręcznej roboty to temat jakoś sobie sam cichnie, nawet na szczeblu centralnym. Prawda jest taka że trzeba to wszystko ręczie posegregować i przeczytać z grubsza, a mowa o około 12000 postów w prawie 600-set wątkach. Niestety użytkownicy nie są w stanie pomóc w wykonaniu tego i trzeba to zrobić w Grupie Trzymającej Władzę.
ale napisałem .... że wiemy i że nam się nie chce .....
... dodam że nie chcemy być wodą na młyn odwetowców z Bonn.....
Wysłany: 2010-08-01, 11:36
Ja chętnie bym się tym zajął, w czynie społecznym dla dobra kolektywu.
Proponuję taki podział:
- Silnik (układ zapłonowy, chłodzenia, dolotowy, wydechowy)
- Przeniesienie napędu (sprzęgło, skrzynia biegów, wał, półosie)
- Zawieszenie i układ kierowniczy
- Układ hamulcowy
- Nadwozie (lampy, zderzaki, osłony, drzwi, szyby, spoilery...)
- Opony i felgi
- Wyposażenie (klimatyzacja, radio, wycieraczki, poduszki powietrzne...)
Tylko że wprowadzenie takiego albo innego podziału nie rozwiąże problemu który stawiają Michał 207 i john90. Nie zmieni to działania wyszukiwarki, informacje nie będą się nagle pojawiały na tacy.
@bart555 - Bardzo fajna propozycja - czysto i klarownie.
Jeżeli informacje nie będa sie pojawiały na tacy to trudno -ale jak mam kłopoty z silnikiem to wbijam sie w dział silnika i szukam tylko w tym dziale (Nie wiem czy jest taka techniczna możliwość wyszukiwarki) - a nie że wpiszę coś o silniku a tu mi wyskoczą tematy dotyczące silnika od wycieraczek .