Peugeot 207 club
Strona Główna  Portal   Album  Album   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  ARCHIWUM  Archiwum

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Peugeot 207 club Strona Główna » Administracja » Przywitanie » Wypadanie zapłonu na rozgrzanym silniku
Wypadanie zapłonu na rozgrzanym silniku
Autor Wiadomość
Xans777 
Marek L.

Kolor: POMARANCZOWY SALMANQUE
Rocznik: 2007
  Wysłany: 2023-03-18, 11:56   Wypadanie zapłonu na rozgrzanym silniku

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy/nakierowania bo mi ręce opadają.
Silnik pali pięknie, moc ma ale do momentu osiągnięcia temperatury oleju w granicach 85-90stopni. Wtedy podczas jazdy następuje specyficzne dosyć silne szarpnięcie od którego silnik dosłownie wyje podczas dodawania gazu i nie ma mocy aż strach wyprzedzać oraz oczywiście wyskakuje check engine z komunikatem depollution system faulty i to wszystko do zgaszenia i ponownego zapalenia i tak w kółko.
W zimie jest ok bo zanim dojdzie do tej usterki to przejadę z 25km z mocą a w lato około 10km bo szybciej się rozgrzeje. To szarpnięcie jest zawsze przy muskaniu gazu, gdy jadę koncertowo bez delikatnego dodawania gazu tylko zawsze z silniejszym uderzeniem to do zdarzenia nie dochodzi. Nie wiem czy to przypadek ale raczej nie.
Mechanik uważa że nie ma sensu robić rozrządu jak chciałem bo tam wszystko jest w największym porządku, świece wymieniałem miesiąc temu. Przebieg 122tys km, silnik 1.6 Vti spalanie/pobieranie oleju około 300ml na 1000km. Zawsze sprawdzam i zawsze pilnuję by było full. Silnik czasem faluje ale trochę gazu i przestaje.
Czy ktoś miał podobny problem?
Chcę coś z tym zrobić bo uwielbiam ten samochód ale z tą usterką odbiera mi radość z jazdy a chciałbym się z waszą pomocą upewnić czy silnik oddawać na drogi remont czy może jest szansa na znalezienie usterki. Pozdrawiam

Peugeot 207 club Strona Główna » Administracja » Przywitanie » Wypadanie zapłonu na rozgrzanym silniku