Peugeot 207 club
Strona Główna  Portal   Album  Album   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  ARCHIWUM  Archiwum
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Wgranie softu/ aktualizacja komputera ecu
Wgranie softu/ aktualizacja komputera ecu
Autor Wiadomość
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-08-31, 01:18   Wgranie softu/ aktualizacja komputera ecu

Witam.
Cxytalwm troche na internecie roznych porad dotyczacych czestej przypadlosci dymienia i szarpania po nocnym postoju i cxesto jako rozwiazanie podawane jest wgranie nowego programowania cxy aktualizacji do komputera bo mozliwe ze zle sterowany jest przeplyw powietrza by rozruchu auta.
Czy ktos spotkal sie z taka sytuacja i czy wykonywal wgranie/aktualizacje do komputera?
 
 
Dev 


Kolor: CZERWONY ADEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 09 Gru 2011
Posty: 1105
Skąd: O?arów Maz.
Wysłany: 2016-08-31, 10:31   

Osobi?cie si? nie spotka?em z takim problemem lecz zmiana oprogramowania jest jak najbardziej mo?liwa. W ASO taka us?uga kosztuje 200z? czyli tyle co zwyk?a diagnostyka komputerowa. Pod??czaj? komputer i szuka si? aktualizacji na serwerze we Francji. Je?eli jest, mo?na pobra? i zainstalowa?.
Nie polecam tutaj korzysta? z us?ug amatorów za 50z? z chi?skimi komputerami bo je?eli podczas takiej procedury komputer si? zawiesi, zamiast BSI mamy ceg?? i auto ju? nigdzie nie ruszy. Nowy komp to wydatek 4 cyfrowej sumy, wi?c lepiej zap?aci? za aktualizacj? 200z? ni?eli 10x tyle za nowy komputer + kodowanie.
_________________

 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-09-01, 20:50   

Jestem ciekaw tylko czy dzwoni?c do takiego serwisu udziel? informacji czy by?o co? takiego i czy wykonywali ju? taka us?ug?.
Dra?ni mnie to odpalanie bo ju? wi?kszo?? rzeczy zosta?a zweryfikowana i nic nie wychodzi aby znale?? rozwi?zanie.
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
By?o:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
Whitedany 
Dla innych



Kolor: SZARY MANITOBA
Rocznik: 2008
Pomógł: 78 razy
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 2333
Skąd: Tu i tam
Wysłany: 2016-09-01, 23:49   

Wg mnie nikt nie udzieli ci takiej informacji. Je?eli auto nie z PL i bez 100% historii ASO to nic z tego. Jedynie zostaje sprawdzenie daty wgrania softu albo kasowania grubych b??dów/grzebania w BSI.
Wgrywa?em "update", ale to by? tuningowy program do ECU :D Pami?tam tyle, ?e trwa?o to i trwa?o, bo nasza szyna danych.....please wait :D

Je?eli ju? idziesz na wojn? z ASO to by? podpi?? kompa od razu przy startowaniu silnika, ?eby od pocz?tku by? wgl?d w prac? silnika. Mo?e który? Janusz mechaniki co? zobaczy.
_________________
W uszach wiatr, w oczach ?zy, na liczniku dwadzie?cia trzy
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-09-03, 03:32   

Mi raczej chodzi aby jakos pozbyc sie problemu z tym bialym dymem z rury wydechowej a z tego co czytalem to podobno pomaga wgranie nowego softu bo auto ma jakies problemy z dostosowaniem mieszanki powietrza i dlatego dziala po rozruchu w sposob malo przyjemny dla ucha.
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
By?o:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
remik666 



Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2006
Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2016-11-03, 21:01   

Mia?em to samo, walczy?em z tym przez 2 lata, wi?kszo?? mechaników chcia?a mi wymienia? po?ow? samochodu.

Podjecha?em do polecanego mechanika/elektronika i wgra? mi now? map? silnika/soft i auto dzia?a w ko?cu normalnie ;-) Rado?? niesamowita.

Koszt bagatela 150 z? ;-)
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-11-03, 21:04   

A jakie? dok?adniejsze dane mo?esz poda?? Jakie soft (wersja softu), co zmieni? itd.
Na jakiej podstawie stwierdzili ?e trzeba wgra? now? map??
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
By?o:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
remik666 



Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2006
Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2016-11-03, 21:16   

Nie znam, a? takich szczegó?ów i nie wnikam (jestem informatykiem, nie mechanikiem ;-) ).

Mechanik stwierdzi?, ?e mapa jest "rozjechana" i trzeba prawdopodobnie wgranie nowej pomo?e - pomog?o.
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-11-03, 21:38   

Namiary na mechanika? Akurat wgrywanie softu postawi? bym na informatyk? ni? na mechanik? ;)

Bo jestem ciekaw na jakiej podstawie on stwierdzi? ?e mapy si? rozjecha?y, wiem ?e w autach grupy VAG potrafi?y z biegiem lat czy ilo?ci przejechanych km si? rozsypywa? ale wtedy objawia?o si? to ci??ki odpalaniem na ciep?ym silniku.
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
By?o:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
remik666 



Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2006
Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2016-11-03, 21:47   

http://dobrymechanik.pl/m...a-kam-mech.html

Informatyka mo?e w minimalnym stopniu, aby obs?u?y? komputer i wgra? oprogramowanie, lecz w wi?kszym stopniu mechanika aby sprawdzi? parametry pracy, ?eby stwierdzi? czy wszystko jest ok.
 
 
Whitedany 
Dla innych



Kolor: SZARY MANITOBA
Rocznik: 2008
Pomógł: 78 razy
Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 2333
Skąd: Tu i tam
Wysłany: 2016-11-03, 21:48   

Z tym rozjechaniem mapy to lekka ?ciema. To nie kaseta VHS, ?eby si? obraz rozje?d?a?. Mechanik po prostu wgra? nowy soft, który akurat by? i si? poprawi?o. Komputer dosta? nowe warto?ci i akurat si? mieszcz? w zakresie tolerancji. W u?amku % aut pomo?e, w reszcie nic si? nie zmieni.
_________________
W uszach wiatr, w oczach ?zy, na liczniku dwadzie?cia trzy
 
 
damianz 


Rocznik: 2007
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Kwi 2015
Posty: 393
Skąd: z miasta
Wysłany: 2016-11-03, 21:51   

Dok?adnie, ... rozjecha? 8-)
_________________
207GTI - 175THP do napraw
1.9TDI - do jazdy :)
 
 
remik666 



Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2006
Dołączył: 07 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2016-11-03, 22:01   

Napisa?em tylko jak? informacj? dosta?em, dla mnie najwa?niejszy jest fakt, ?e "naprawa" si? uda?a.
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 725
Skąd: Rsko
Wysłany: 2016-11-03, 22:29   

Pytanie sk?d maj? nowy soft :)
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
By?o:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
John Doe 


Rocznik: 2007
Dołączył: 25 Sie 2019
Posty: 10
Skąd: Nowy Dwór Maz.
Wysłany: 2019-12-08, 18:26   

Panowie wiem ?e nale?y si? szpadel roku ale có?..... :mrgreen:
Ma kto? pojecie jak diagboxem zrobi? update kalkulatora wtrysku?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Wgranie softu/ aktualizacja komputera ecu

 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
Hosting and Support: imperiumit.pl