Peugeot 207 club
Strona Główna  Portal   Album  Album   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  ARCHIWUM  Archiwum
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Radio rd4, pytanie nt Bluetooth itp.
Radio rd4, pytanie nt Bluetooth itp.
Autor Wiadomość
Ventori 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Kwi 2019
Posty: 5
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-09-01, 16:29   Radio rd4, pytanie nt Bluetooth itp.

Witam.

Jak w temacie, mam radio RD4 z 2007 roku. Próbuję połączyć z nim telefon ale bez pozytywnego efektu. Robię tak jak nakazuje oryginalna instrukcja z 2007 roku.

1. Odpalam zapłon (nie silnik)
2. Uruchamiam radio
3. Uruchamiam Bluetooth w telefonie
4. ... czekam i w telefonie nic nie wykrywa

Odpiąłem bezpiecznik f8 w celu zrobienia resetu/rebota - nic nie pomogło. Po prostu telefon nie wykrywa auta/radia.

Z tego co wyczytałem ze starych tematów z tego forum, radio RD4 powinno posiadać podstawowe funkcje BT czyli zestaw głośnomówiący, bez możliwości streamingu.

http://www.peugeot207club...p?p=73509#73509
http://www.peugeot207club...p?p=73510#73510

I jeszcze jedna sprawa. Natknąłem się przypadkiem na takie dwie rzeczy odnośnie Bluetooth
1. Kabel https://allegro.pl/oferta/adapter-wejscie-aux-bluetooth-peugeot-expert-207-7667650599
2. Jakiś moduł po lift https://allegro.pl/oferta/peugeot-207-lift-10r-modul-bluetooth-9675359580-7342911618

Ktoś wytłumaczy, co w jakim celu ma służyć? Może wystarczy kupić sam kabel albo ten moduł by mieć gwarancję na działający BT w radiu RD4?

EDIT: Dostałem właśnie odpowiedź od alleegrowicza w sprawie tego adaptera/kabla

Cytat:
witam
adapter działa w autach z aktywną funkcją aux.
ze względu na budowę i brak mikrofonu działa on tylko na zasadzie streamingu muzyki, nie działa on jako zestaw głośnomówiący.
Pozdrawiam

Czyli wychodzi na to, że to zadziała w radiu rd4?
 
 
Marcin_1998 


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 22 Paź 2014
Posty: 921
Skąd: Nowa Wieś k/Pyrzowic
Wysłany: 2019-09-09, 20:52   Re: Radio rd4, pytanie nt Bluetooth itp.

Ventori napisał/a:
Witam.

Jak w temacie, mam radio RD4 z 2007 roku. Próbuję połączyć z nim telefon ale bez pozytywnego efektu. Robię tak jak nakazuje oryginalna instrukcja z 2007 roku.

1. Odpalam zapłon (nie silnik)
2. Uruchamiam radio
3. Uruchamiam Bluetooth w telefonie
4. ... czekam i w telefonie nic nie wykrywa

Odpiąłem bezpiecznik f8 w celu zrobienia resetu/rebota - nic nie pomogło. Po prostu telefon nie wykrywa auta/radia.

Z tego co wyczytałem ze starych tematów z tego forum, radio RD4 powinno posiadać podstawowe funkcje BT czyli zestaw głośnomówiący, bez możliwości streamingu.

http://www.peugeot207club...p?p=73509#73509
http://www.peugeot207club...p?p=73510#73510

I jeszcze jedna sprawa. Natknąłem się przypadkiem na takie dwie rzeczy odnośnie Bluetooth
1. Kabel https://allegro.pl/oferta/adapter-wejscie-aux-bluetooth-peugeot-expert-207-7667650599
2. Jakiś moduł po lift https://allegro.pl/oferta/peugeot-207-lift-10r-modul-bluetooth-9675359580-7342911618

Ktoś wytłumaczy, co w jakim celu ma służyć? Może wystarczy kupić sam kabel albo ten moduł by mieć gwarancję na działający BT w radiu RD4?

EDIT: Dostałem właśnie odpowiedź od alleegrowicza w sprawie tego adaptera/kabla

Cytat:
witam
adapter działa w autach z aktywną funkcją aux.
ze względu na budowę i brak mikrofonu działa on tylko na zasadzie streamingu muzyki, nie działa on jako zestaw głośnomówiący.
Pozdrawiam

Czyli wychodzi na to, że to zadziała w radiu rd4?


RD4 nie ma wbudowanego modułu BT. Niektóre nawet nie czytają mp3. Możesz podłączyć ten zewnętrzny moduł i wtedy po dodaniu mikrofonu będziesz miał zestaw. Moduły były dwa rodzaje, jeden lepszy, drugi gorszy. Szczegóły podłączeń musisz poszukać na forum, bo już nie pamiętam. Najlepiej jak poszukasz radia RD45. Do tego wyświetlacz z softem minimum 71.X i mikrofon. Można do tego oryginalne gniazdo USB i AUX. Jak poszukasz i poczekasz, to w 300 zł - minus graty zrobisz.
 
 
Ventori 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Kwi 2019
Posty: 5
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-09-15, 14:46   

Marcin_1998 napisał/a:
RD4 nie ma wbudowanego modułu BT. Niektóre nawet nie czytają mp3. Możesz podłączyć ten zewnętrzny moduł i wtedy po dodaniu mikrofonu będziesz miał zestaw. Moduły były dwa rodzaje, jeden lepszy, drugi gorszy. Szczegóły podłączeń musisz poszukać na forum, bo już nie pamiętam. Najlepiej jak poszukasz radia RD45. Do tego wyświetlacz z softem minimum 71.X i mikrofon. Można do tego oryginalne gniazdo USB i AUX. Jak poszukasz i poczekasz, to w 300 zł - minus graty zrobisz.


Ok dzięki za odpowiedź, będę szukał tego rd45. Powiedz mi jeszcze jedno, bo w niektórych rd45 obok wejścia na antenę są jeszcze po obu stronach jakieś 2 gniazda (zielone i szare); do czego one służą?

I jeśli chodzi o kupno, to lepiej kupić używkę czy jakiś "zamiennik" z ali? Znalazłem pierwsze lepsze ogłoszenie z aliexpress, tylko nie jestem w stanie sprawdzić jaki jest soft na wyświetlaczu.
https://pl.aliexpress.com/item/32819826654.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.716f3f7a6bqJyg&algo_pvid=f9678a13-8f43-43c3-b60a-443acc5bb981&algo_expid=f9678a13-8f43-43c3-b60a-443acc5bb981-0&btsid=b7c34c29-7c96-49e5-9ef4-37389b984302&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchweb201603_55
 
 
Noxy 
Marcin



Kolor: SHARK GREY
Rocznik: 2010
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 18 Sie 2013
Posty: 968
Skąd: Pierściec
Wysłany: 2019-09-16, 07:14   

Tutaj jest wszystko dokladnie opisane :) http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5604
_________________
Dobry programista rzeczy trudne robi do 24godzin, a niemożliwe do 3dni :)

:!: FORUMOWICZU NALEP NAKLEJKE :!:
 
 
 
re_dips 



Kolor: SZARY FER
Rocznik: 2006
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-09-18, 14:37   

To z ali też będzie działać ale używka to zawsze oryginaly. Softu z ali nie musisz sprawdzać bo to jest zestaw przecież i musi śmigać.

Jeżeli chodzi o używki to z tyłu wyświetlacza jest naklejka i musisz na niej szukać numeru przy literkach SW
 
 
 
Marcin_1998 


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 22 Paź 2014
Posty: 921
Skąd: Nowa Wieś k/Pyrzowic
Wysłany: 2019-09-21, 20:41   

Ventori napisał/a:
Ok dzięki za odpowiedź, będę szukał tego rd45. Powiedz mi jeszcze jedno, bo w niektórych rd45 obok wejścia na antenę są jeszcze po obu stronach jakieś 2 gniazda (zielone i szare); do czego one służą?


W niektórych modelach 207 jest podwójny kabel antenowy, w niektórych pojedynczy. Musisz zobaczyć jak jest w Twoim. Jak kupisz radio na dwa kable, to jak masz jeden nie będzie Ci działał RDS i automatyczne wyszukiwanie. Można to przerabiać, ale nie warto.
 
 
re_dips 



Kolor: SZARY FER
Rocznik: 2006
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-09-22, 11:44   

Marcin_1998 napisał/a:
W niektórych modelach 207 jest podwójny kabel antenowy, w niektórych pojedynczy. Musisz zobaczyć jak jest w Twoim. Jak kupisz radio na dwa kable, to jak masz jeden nie będzie Ci działał RDS i automatyczne wyszukiwanie. Można to przerabiać, ale nie warto.


Ja kupiłem radio na dwie anteny a podłączyłem jedną wtyczkę bo więcej nie miałem i nie mam problemów o których piszesz...
 
 
 
Marcin_1998 


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 22 Paź 2014
Posty: 921
Skąd: Nowa Wieś k/Pyrzowic
Wysłany: 2019-09-25, 22:35   

re_dips napisał/a:
Marcin_1998 napisał/a:
W niektórych modelach 207 jest podwójny kabel antenowy, w niektórych pojedynczy. Musisz zobaczyć jak jest w Twoim. Jak kupisz radio na dwa kable, to jak masz jeden nie będzie Ci działał RDS i automatyczne wyszukiwanie. Można to przerabiać, ale nie warto.


Ja kupiłem radio na dwie anteny a podłączyłem jedną wtyczkę bo więcej nie miałem i nie mam problemów o których piszesz...


Ja podłączałem RD4 na dwie pod jedną. Brak RDS i automatycznego wyszukiwania. Zamienić gniazd się nie dało, bo jedno wejście jest typu "męskiego", a drugie " żeńskiego". Może w RD45 to inaczej wygląda.
 
 
Ventori 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Kwi 2019
Posty: 5
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-10-01, 06:47   

Wczoraj sprawdziłem i moje radio ma 2 anteny, szary i biały kolor kabli. Co do wyświetlacza to nie wiem, bo nie demontowałem ale podejrzewam że będzie to typ A.



Od kilku dni przeglądam allegro/olx i cena radia to 270+ a wyświetlacz typu C kolejne 270... Chyba jednak zdecyduje się na zestaw z ali gdzie mam dodatkowo kabel na usb, mikrofon itd.

Tutaj kolega ponoć zamówił z ali i jest zadowolony (http://www.peugeot207club...8a7a71b0892c9ed). Tylko jest kwestia, czy ja muszę mieć z tyłu dwa wejścia na antenę, żeby wszystko działało?
 
 
Marcin_1998 


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 22 Paź 2014
Posty: 921
Skąd: Nowa Wieś k/Pyrzowic
Wysłany: 2019-10-02, 18:23   

Szukaj też z Citroena C5 MK3 (od 2009) i C3 MK2 (od 2010r). W C4 jest inny kolor. Da się wyrwać tanio, tylko trzeba cierpliwości. Mnie zajęło to 3 miesiące codziennego przeglądania i ustawienia powiadomienia o nowych ofertach w serwisach ogłoszeniowych. :D . Mój zestaw jest z C5.

Typ A to prosty wyświetlacz. Komputer pokładowy pokazuje jedną rzecz (1 linia) w danym momencie.
 
 
re_dips 



Kolor: SZARY FER
Rocznik: 2006
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 453
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-10-14, 22:47   

https://allegro.pl/oferta/radio-cd-citroen-c4-b7-ds4-2010-2016-9801189780-7379533678?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Tył radia sugeruje RD45 (wejście na kabel do usb). Nie wiem tylko jaki kolor podświetlenia ale cena dobra
 
 
 
Ventori 


Rocznik: 2007
Dołączył: 15 Kwi 2019
Posty: 5
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2019-10-27, 17:39   

re_dips napisał/a:
https://allegro.pl/oferta/radio-cd-citroen-c4-b7-ds4-2010-2016-9801189780-7379533678?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Tył radia sugeruje RD45 (wejście na kabel do usb). Nie wiem tylko jaki kolor podświetlenia ale cena dobra

Widziałem już to. To jest radio RD5, które nie ma tego panelu przedniego co w 207. One są z c4 II
Front wygląda jak z tej oferty: https://allegro.pl/oferta/citroen-c4-ds4-508-ii-radio-cd-mp3-9801189780-7499078165

Pytanie tylko, jak mam dwa kable na antenę i kupię radio z wejściem na jedną, to wszystko będzie działać?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Inne » Radio rd4, pytanie nt Bluetooth itp.

 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
Hosting and Support: imperiumit.pl