Peugeot 207 club
Strona Główna  Portal   Album  Album   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  ARCHIWUM  Archiwum
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Wyposażenie » Tempomat - podłączenie, problemy
Przesunięty przez: bart555
2010-08-08, 18:56
Tempomat - podłączenie, problemy
Autor Wiadomość
michaś 


Rocznik: 2006
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2014
Posty: 302
Skąd: Tomaszów Lubelski
Wysłany: 2018-10-02, 23:13   

Deadi, elm wykaże błędy tylko silnika :!: nie licz, że odczyta coś więcej. Dla porównania wyjmij bezpiecznik od ABS-u i sprawdź czy błędy odczyta :mrgreen:
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-03, 16:51   

Byłem u speca na kompie, nie zdążyłem wpiąć ELMa ;)
Co do czujnika sprzęgła - wiem jak ma na imię, wiem jak wygląda, ale jeszcze nie macałem go. Czy jest on naprawialny? Jak go można sprawdzić mechanicznie?

[ Dodano: 2018-10-03, 16:50 ]
Byłem dziś pogrzebać przy tym czujniku. Odłączyłem popsikałem sprayem, coś tam pogrzebałem i przede wszystkim obczaiłem sposób działania - gdy pedał na górze to czujnik jest wciśnięty, pedał na dole to czujnik otwarty. Coś tam pogmerałem i znowu wyskoczył komunikat […] speed to low […], więc wyjechałem na jazdę próbną i dupa. Po przekroczeniu 50 i 4 bieg komunikat znika, a tempomat dalej OFFi i dwie kreski. Pod koniec komunikat już się nie pokazywał. Podejrzany wydaje się być owy czujnik, a najbardziej obstawiam niedociskanie go gdy pedał jest na górze. Chyba trzeba będzie kupić i sprawdzić.
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 628
Skąd: Rsko
Wysłany: 2018-10-03, 21:00   

Ja płaciłem 50zł bodajże firmy FAE - i problemy z tempomatem jak ręką odjąć.
https://sklep.intercars.com.pl/produkty/430650-czujnik-polozenia-pedalu-sprzegla-fae-24907
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
Było:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-05, 18:02   

Zamówiłem oryginał za 62zł :)

[ Dodano: 2018-10-05, 18:01 ]
Panowie i Panie cud! Tempomat ożył po wymianie czujnika na sprzęgle. 8-) 8-) 8-)
Krótka jazda testowa i działa. Co prawda na szybko zauważyłem, że jest dość wrażliwy na dziury i wertepy, ale muszę jeszcze dokładnie przestudiować instrukcję :)
Dzięki za pomoc :)
Najlepsze jest to, że przy okazji czujnika bawiłem się w przeciąganie mikrofonu od radia oraz kabla od kamerki w okolice lusterka wstecznego, a także kabla od ładowarki telefonu w lewy słupek + montaż dodatkowego gniazda 12V w okolice skrzynki bezpieczników. Cały myk polegał na tym, że najpierw wymieniłem czujnik, a potem reszta bez wcześniejszego testowania tempomatu. Sęk w tym, że jakby ten czujnik nie był trafiony to już sam mówiłem pod nosem "a wtedy to pi****le i już tam więcej nie zaglądam i nic nie ruszam" (ładnie poprowadzone kabelki) Więc szansa była tylko jedna i ostatnia - na szczęście pozytywnie zakończona :D
 
 
Antenil 



Kolor: CZERWONY LUCIFER
Rocznik: 2007
Pomógł: 25 razy
Dołączył: 28 Lut 2015
Posty: 654
Skąd: Zamość
Wysłany: 2018-10-05, 18:31   

Graty! Jeśli jest czuły na dołki to albo czujnik sprzęgła/hamulca jest zbyt blisko i pedał lekko opadając trąca albo jakieś śmieci w manetce, u mnie też tak było, że byle dołek i się wyłączał ale i to da się ogarnąć.
_________________
Projektanci samochodów powinni choć raz je rozebrać i złożyć
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-05, 20:16   

Antenil napisał/a:
Graty! Jeśli jest czuły na dołki to albo czujnik sprzęgła/hamulca jest zbyt blisko i pedał lekko opadając trąca albo jakieś śmieci w manetce, u mnie też tak było, że byle dołek i się wyłączał ale i to da się ogarnąć.


A masz manetkę zamontowaną z takim plastikiem jakby usztywniającym czy bez?
Z

BEZ
 
 
Antenil 



Kolor: CZERWONY LUCIFER
Rocznik: 2007
Pomógł: 25 razy
Dołączył: 28 Lut 2015
Posty: 654
Skąd: Zamość
Wysłany: 2018-10-05, 21:32   

Mam tą pierwszą, fabrycznie. One przede wszystkim różnią się tym, że w pierwszej jest limiter, a ten plastik to chyba tylko taki bonus. Walczyłem z tym w kilku podejściach i w sumie nie wiem co było główną przyczyną. Jednak i teraz czasami tempomat wyłącza się na idealnie równej drodze bez powodu, ale dużo rzadziej niż kiedyś, ten tym chyba tak ma.
_________________
Projektanci samochodów powinni choć raz je rozebrać i złożyć
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 628
Skąd: Rsko
Wysłany: 2018-10-07, 00:05   

Jak u mnie wyłączał się na prostej drodze to wymieniłem czujnik pedału sprzęgła i teraz jest bez problemu.
U mnie wystarczyło że auto lekko podniosło się ku górze i tempomat od razu rozłączony.
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
Było:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-08, 07:08   

Przez weekend trochę potestowałem tempomat - winny rozłączania się jest... czujnik sprzęgła :bash: Nie wiem jak to możliwe by nowy czujnik świrował, ale może też to być kwestia samego pedału i położenia go względem czujnika. Czy są jakieś śruby regulacyjne/usztywniające mocowanie pedału sprzęgła?
 
 
lgorek 


Kolor: CZARNY OBSIDIEN
Rocznik: 2007
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 11 Wrz 2013
Posty: 429
Skąd: DeTe
Wysłany: 2018-10-08, 18:36   

U mnie też jest podobnie, za jednym razem działa innym razem nie da się włączyć. Wszystko w PP pokazuje dobrze i nie widać nic dziwnego. Szukałem wszędzie i zostawiłem to w spokoju w 99% przypadków działa dobrze ale czasami świruje dlatego zostawiam go w spokoju jak działa kiedy potrzeba.
_________________
Montaż modułu głośnomówiącego Nomade V2 Bluetooth FOTOSTORY
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 628
Skąd: Rsko
Wysłany: 2018-10-08, 19:16   

Deadi napisał/a:
Przez weekend trochę potestowałem tempomat - winny rozłączania się jest... czujnik sprzęgła :bash: Nie wiem jak to możliwe by nowy czujnik świrował, ale może też to być kwestia samego pedału i położenia go względem czujnika. Czy są jakieś śruby regulacyjne/usztywniające mocowanie pedału sprzęgła?


Ja w swoim musiałem poprawić sposób montażu ze względu iż przestawiał się w otworach montażowych. Poprawiałem plastikowe nóżki w czujniku wraz z rozszerzeniem dwóch bolcy.
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
Było:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-11, 15:41   

Dzisiaj znów miałem okazję potestować i o to moje spostrzeżenia:

1. Na 100% winny jest czujnik na sprzęgle (nowy)
2. Dzisiaj wypróbowałem sposób na naciskanie czujnika pedałem sprzegła - wtedy działa super, żadne wertepy nie są straszne, ale... niezawsze zaskakuje prawidłowo.
Zatem problem tkwi w położeniu czujnika tak jak napisał Emswisnia. Jak znajdę czas to tam zajrzę, ale tak się zastanawiam czy nie można wcisnąć czujnika na stałe? czy czujnik ten odpowiada tylko za tempomat czy ma też jakieś inne funkcje kontrolne? Bo w sumie jak go wcisnę na stałe to tempomat będzie rozłączany tylko hamulcem lub przyciskiem na manetce, więc będzie OK.
 
 
Antenil 



Kolor: CZERWONY LUCIFER
Rocznik: 2007
Pomógł: 25 razy
Dołączył: 28 Lut 2015
Posty: 654
Skąd: Zamość
Wysłany: 2018-10-11, 18:35   

Ma też inne funkcje, np. samochód będzie Ci dodawał gazu przy zmienianiu biegu. Ja mam lepsze rozwiązanie, ten czujnik jest 0/1 więc weź jakieś plastikowe pudełko po lodach, wytnij kwadracik i kropelką przyklej do tej blachy na sprzęgle, która wciska czujnik, będzie mocniej wciśnięty i później będzie rozłączał. Powinno pomóc.
_________________
Projektanci samochodów powinni choć raz je rozebrać i złożyć
  
 
 
Deadi 


Kolor: SZARY ALUMINIUM
Rocznik: 2007
Dołączył: 03 Wrz 2018
Posty: 47
Skąd: Opole
Wysłany: 2018-10-15, 17:36   

Udało się!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cieńka warstwa poxipolu na miejsce styku pedału hamulca z czujnikiem i wszystko działa jak w nowym aucie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
emswisnia 



Kolor: SZARY CENDRE
Rocznik: 2007
Dołączył: 12 Sie 2016
Posty: 628
Skąd: Rsko
Wysłany: 2018-10-15, 20:51   

Ważne że się udało :)
_________________
1.6 TDI SPORT 90KM
1.6 HDI 90KM
Było:
1.9 TDI EVO1 ~ 150KM
1.2 ECOTEC 80KM
1.2 8V - 60KM
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Peugeot 207 club Strona Główna » Peugeot 207 » Hi-tech » Wyposażenie » Tempomat - podłączenie, problemy

 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
Hosting and Support: imperiumit.pl